Loading...
 Start Page
Στον  κυκεώνα της αδιαφορίας η Ρακίτα από την  αλόγιστη χρήση λιπασμάτων  «Ζητείται Κράτος για την  προστασία των  υδατικών συστημάτων»

Την μεγάλη καταστροφή που υφίστανται οι δύο  λίμνες στην προστατευόμενη Ρακίτα από  την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων φέρνει στο προσκήνιο ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

 Ο  κ. Νικολόπουλος ζητά από τους Υπουργούς να απαντήσουν πότε θα ενεργοποιηθούν οι κρατικές και ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ο Επιθεωρητής Υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη, ακόμα κι ο αγροφύλακας για την προστασία του υδατικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής αλλά και της δημόσιας υγείας. Επίσης ερωτά τους Υπουργούς πότε θα υιοθετηθεί ειδική νομοθεσία που να αντιμετωπίζει σε σύνολο το πρόβλημα της ρύπανσης των υδατικών συστημάτων από απόβλητα μη συγκεντρωμένης διάθεσης που επηρεάζει τη δημόσια υγεία, τις γεωργικές καλλιέργειες, την ποιότητα των υδάτων και τη βιοποικιλότητα.

Τα απόβλητα μη συγκεντρωμένης διάθεσης μπορούν  να διαφοροποιηθούν από συγκεκριμένες  πηγές ρύπανσης όπως απορρίψεις από  ένα εργοστάσιο χημικών προϊόντων, αστικές απορροές από μια καταιγίδα  ή από πλοία, στη θάλασσα. Αποτελεί την κύρια αιτία ρύπανσης των υδάτων με τις μολυσμένες απορροές από τη γεωργία να αποτελούν πρωταρχική αιτία.

Κύριοι  τύποι αποβλήτων μη συγκεντρωμένης διάθεσης είναι το ίζημα, ο φώσφορος και το άζωτο, οι παθογόνοι παράγοντες και τα φυτοφάρμακα. Το ίζημα περιλαμβάνει λάσπη και αιωρούμενα στερεά. Εισέρχεται στα επιφανειακά ύδατα από τις διαβρωμένες όχθες ποταμών και από την επιφανειακή απορροή λόγω ακατάλληλων εγκαταστάσεων φυτοκάλυψης των αστικών και αγροτικών εκτάσεων. Το ίζημα δημιουργεί θολότητα, μειώνει το φως σε χαμηλότερα βάθη και αναστέλλει την ανάπτυξη βυθισμένων υδρόβιων φυτών και των ειδών που εξαρτώνται από αυτά όπως τα ψάρια και τα οστρακοδειδή. Υψηλά επίπεδα θολότητας αναστέλλουν και τα συστήματα καθαρισμού και πόσιμου νερού. Για τον έλεγχο των ιζημάτων, υπάρχουν τρόποι ελέγχου διάβρωσης ώστε να διατηρείται το έδαφος στα χωράφια, όπως το προστατευτικό στρώμα καλλιεργειών, η αμειψισπορά, φύτευση πολυετών φυτών και εγκατάσταση παρόχθιων προσκρουστήρων.

«Ο φώσφορος και το άζωτο είναι κύρια συστατικά σε πολλά γεωργικά λιπάσματα, χρησιμοποιείται δε και σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα. Οι επιστήμονες λένε ότι υπερβολικές ποσότητες οδηγούν σε ευτροφισμό, πολλαπλασιασμό των φυκιών και υποξία. Μεταφέρονται στις υδάτινες μάζες μέσω της διάβρωσης του εδάφους. Είναι εύλογο να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί σχέδιο διαχείρισης θρεπτικών ουσιών για να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση τους», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Χορός» επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων και ιών

Σε μολυσμένες απορροές είναι πιθανό να βρεθούν  παθογόνοι παράγοντες, όπως Cryptosporidium parvum, Giardia, lamblia, Salmonella, Novovirus, άλλοι ιοί  και παρασιτικά σκουλίκια (έλμινθες). Μπορεί επίσης να ανιχνευθούν και  κολοβακτηρίδια, που χρησιμοποιούνται ευρέως και ως δείκτης ρύπανσης των υδάτων. Παθογόνα μπορεί να μολύνουν την απορροή λόγω κακής διαχείρισης της εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, ελαττωματικών σηπτικών συστημάτων και ακατάλληλης χρήσης αποβλήτων κατοικίδιων ζώων.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος